zondag 26 december 2010

Olijf's Pijplijst

Voor ik de Pijp aan Maarten geef, vallen er nog wat dingetjes te doen. Wensen uit te spreken, dromen te realiseren, taken af te werken.
I en N gingen me glorieus voor.
'k hecht geen belang aan volgorde, alléén punt 1 moet noodzakelijkerwijs op punt 1 staan. Al de rest is onderling verwisselbaar. Sommige dingen - het zal u niet verbazen - zie ik liever vroeger dan later gebeuren, maar als één of ander "even" uitblijft, hoop ik er desondanks de moed in te houden.

uit "UP"
 1. Een 100-puntenlijst starten: bij deze.... :)
 2. Blog onderhouden. Als het niet is voor anderen, dan toch voor mezelf.
 3. Huis en tuin onder handen nemen, te beginnen bij het zoeken van werkvolk. Olijf stelt te lang uit dus er zullen centen en andere handen aan te pas moeten komen. Très simple (ahum)
 4. Toch maar die cursus gebarentaal beginnen
 5. ook een cursus buikdansen :)
 6. Blijven lachen, no matter what
 7. Me er nix van aantrekken als sommigen me "een rare" vinden. Heb lak aan mediocriteit hoewel ik me er zelf ongetwijfeld óók schuldig aan maak. Er zijn al genoeg dertienen in een dozijn.
 8. De kilo's in het oog blijven houden. Een restant uit een vorig leven mag je wel zeggen
 9. Zo mogelijk, ieder jaar een duikvakantie plannen. Indien niet mogelijk: om de twee jaar.... rekening houdend met financiën (hangt wat af van de kost van eerder genoemd werkvolk :))
 10. Vriendschappen onderhouden. Olijf heeft haar lesje geleerd na liefdesescapade. In nood ken je je vrienden.
 11. Me nooit of te nimmer meer te min voelen voor anderen. Wie Olijf niet wil kennen, heeft ongelijk, NAH! (excuses voor deze uitspatting, het zit diep)
 12. en aansluitend daarop: ervoor uitkijken om me niet meer te laten misbruiken. Jaaaa, vriendschappen zijn waardevol, zonder meer. Vrienden die je enkel "vinden" wanneer ze je nodig hebben, daarentegen, zijn uit het verkeerde hout gesneden. Ik zat de hele tijd HIER... er was weinig "vinden" aan, wérkelijk hoor.....
 13. Meer opruim- en poetsdiscipline aan de dag leggen. Olijf is daar hopeloos in...
 14. Kleerkast uitmesten
 15. Zolder uitmesten
 16. Beslissen wat ik met m'n teergeliefde maar veel te weinig bereden Honda Shadow ga doen. Verkopen is goed. Ermee rijden is ook goed. Maar wél één van de twee....
 17. Nooit stoppen met geven om anderen. Tegelijk (en niet onbelangrijk, vind ik) niet vergeten dat het "zeer OK" is om te verwachten dat anderen ook geven om mij.... een evenwicht dat ik soms nog uit het oog verlies.
 18. Werken aan geduld, kalmte en diplomatie. Daar schort regelmatig nog wat :)
 19. Blijven leren. Maakt niet uit wàt. Stilstaan is achteruit gaan, juist?
 20. Analoge foto's (her)ordenen. Nog eens terugkeren in de tijd, zomaar :)
 21. Thuis-pc verder op punt zetten. Mag een volfunctioneel apparaat worden.
 22. Zoektocht naar foto's uit kindertijd nog eens aanvatten. Laatste poging jaren geleden leidde tot niets. Ik weiger te geloven dat die foto's verdwenen zijn. Wil de beelden van m'n zussen en mezelf met half kadulle vlechten (we trokken aan elkaars haren.....waarempel en waarachtig :):):)) terug fysiek ZIEN!
 23. M'n ouders terug zien lachen, liefst tesamen en liefst nog lang.
 24. Opnieuw iemand ontmoeten die m'n leven nóg vollediger maakt dan het nu is (en vice versa).... en (behalve mezelf en idealiter ook die andere :) ) m'n ouders daar gelukkig om weten (een raar aanhangsel misschien, maar ik weet dat ze bezorgd zijn om hun oudste en haar toekomst)
 25. In een huis aan zee wonen, het mijne. Eender welke zee, de onze is goed genoeg (yep, zwààr onrealistisch maar ik wil die wens niet opgeven)
 26. M'n job graag blijven doen en me daar nooit of te nimmer meer om hoeven te schamen, voor niemand.
 27. Ooit eens één keer een groot verjaardagsfeest organiseren voor mezelf... gewoon... omdat ik dat nog nooit gedaan heb.
 28. Méér leren over computers en hun programma's. Ik moet geen expert worden, maar wil me graag comfortabel voelen in de pc-wereld.
 29. M'n chronisch gebrek aan schrik voor het onbekende niet verliezen. Herlees deze zin nog eens... ik weet dat ik dat ook moet doen. Het is een punt dat meteen kan tellen voor tien als je het goed leest....
 30. Hopelijk af en toe een beetje inspiratiebron zijn voor anderen, het maakt niet uit wie precies.
 31. Zélf kind genoeg blijven om in dingen, mensen en gebeurtenissen inspiratie te blijven vinden.
 32. Een talent (hetwelke?????) voldoende ontwikkelen om er écht iets mee te dóen.
 33. Dat talent dus herkennen
 34. Het vervolgens erkennen
 35. en durven toegeven dat het wél iets uitmaakt als ik beslis daar wat mee aan te vangen. Een doordenkertje... voor mij althans.
 36. Een balans vinden tussen impulsief uit de blokken schieten en eeuwig wikken en wegen. Tot hiertoe was ik de ene dag dit en de andere dag dàt, maar nooit echt voluit. Ik kan enòrm genieten van impulsieve, spontane mensen... zolang ze het niet doen om zichzelf willens nillens te etaleren. Nadenkers met een visie kunnen me ook fascineren. Zelf heb ik het gevoel noch vlees noch vis te zijn en altijd nét de verkeerde reactie te kiezen.
 37. Het zou me onvoorstelbaar veel plezier doen als iemand me zou appreciëren om het totaalbeeld. Om de looks én de brains, niet het ene OF het andere. "Je bent een gewéldig persoon, maar......" komt me stilaan de strot uit.
 38. Nog eens iets stouts doen, zonder schroom of schrik om uitgelachen te worden. Deed het eens en het effect was formidabel. Waarom doe ik dat niet opnieuw?
 39. M'n intuïtie beter ontwikkelen en erop leren vertrouwen. Vandaag heerst in Olijf nog steeds een strikte scheiding van aanvoelen en ratio. Ik wil dat graag anders zien. Gewoon, omdat ik intuïtievelingen grenzeloos bewonder.
 40. Ooit een lief hebben die me een romantisch kadootje geeft, iets waar hij over nagedacht heeft. Olijf is het soort vrouw dat "nuttige" kado's krijgt. Wat denkt u van een multifunctionele tang als verjaardagssurprise?
 41. Ik brei verder. Ik wil graag nóóit meer een kadootje krijgen waarvan ik het gevoel heb dat het "van de moetes" was, niet gemeend. Liever helemaal niets dan dàt, want het rotte gevoel dat daarmee gepaard gaat, vernietigt het feestplezier compleet.
 42. (Zet u neer, dit punt is minder braaf dan de rest...)
  Ik wil eens een man zien (ZIEN is al véél, het hoeft zelfs de mijne niet te zijn - wink wink) die niet alleen zégt dat hij van sexy lingerie houdt maar dat ook daadwerkelijk toont. Toegegeven, wij vrouwen dragen kanten prulletjes óók omdat we ze zélf mooi vinden, maar - wees eerlijk dames - de aanblik van een man wiens ogen uit z'n kassen rollen (een beetje zoals je dat in de fillem ziet) bij het aanschouwen van een niemendalletje op ONS lijf (en dus niet dat van Heidi Klum!) is goud waard. Het maakt de (soms peperdure) investeringen de moeite meer dan waard... lieg ik?
  Allez kom, terwijl ik toch bezig ben... ziehier m'n eeuwige (maar heel milde) frustratie. Er bestààn véél erger dingen in het leven, dat wil ik eerst even gezegd hebben. Maar het is me (tot hiertoe) een eeuwig raadsel gebleven wààr die mannen zitten die jouw zorgvuldig uitgekozen lingeriesetje niet achteloos op de grond pleuren maar er eerst even met een mix van bewondering en opwinding naar kijken? Ze bestààn, ik weet dat, vriendinnen zèggen me dat. IK heb ze alleen nog nooit ontmoet...
  Dus ik buig m'n initiële wens om. Die mannen bestaan. Ze zijn waarschijnlijk talrijker dan ik vermoed. Olijf wil gewoon "the right way" ontdekken om het gewenste effect te bekomen. De kans is groot, besef ik, dat het niet de man, maar de vrouw is die het effect veroorzaakt. De wens is dus een werkpunt geworden :):):) (Know thyself)
 43. Ik wil graag méér leren zeggen met minder woorden (zie vorig veel te lang punt)
 44. Ik wil ook graag leren wat ik tegen wie kan zeggen en wanneer. Leren zwijgen wanneer dat goud is en zilver kiezen wanneer gesproken moet worden. Waarschijnlijk met bovenstaande punten al zwaar gezondigd :)
 45. Het verleden helemaal achter me zetten. Helemaal. Tot hiertoe ben ik al een flink stuk op weg. Nog een klein eindje te gaan.
 46. De moed hebben om tóch één WC-muur(tje) in de mozaïek te zetten. M'n hoogstpersoonlijke, zelfgemaakte, unieke mozaïek. Gaudì achterna, lekker eigenzinnig :)
 47. In m'n huis binnenstappen en fier zijn op wat ik verwezenlijkt heb. Wég met de zin "Let niet op de rommel, het is nog niet helemaal af". En zéker weg met "Ja, excuseer me, ik heb een wat eclectische smaak". Waaròm is het nodig dat ieder huis eruit ziet als een exacte kopie van pagina 24 uit Nest?
 48. Besluitvaardiger zijn. Onder andere heel handig om puntjes 3, 46 en 47 te verwezenlijken. Kies een kleur en zet die op de muur, woman!
 49. Moedig genoeg zijn om mezelf graag te zien om m'n eigen mix van uniciteit én mediocriteit. Niet enkel wanneer ik alleen ben (dat lukt al aardig) maar ook wanneer ik "beoordeeld" word door anderen (en dàt is stukkkkkken moeilijker)
 50. Niet teveel nadenken.
 51. Af en toe gewoon eens DOEN.
 52. Het strand onder een sneeuwtapijt zien.
 53. Liefst altijd sterk genoeg blijven om m'n dierbaren te blijven steunen, ongeacht m'n eigen omstandigheden.
 54. Kunnen stoppen met roken.... diepe zucht. *Kuch*
 55. Gezonder gaan eten
 56. M'n eigen grenzen kennen, bewaken en respecteren.
 57. Idem dito voor andermans grenzen.
 58. Leren durven om vreemden te fotograferen. Portretten waren en blijven m'n favorieten.... maar ik durf niet.
 59. Random gesprekken hebben met total strangers. Niet alleen leuk maar ook érg informatief soms. Je leert màssa's van onbekenden :)
 60. Me bewust blijven van ALLE aspecten van ons leven op aard. Met kinderlijke verwondering blijven kijken naar wat ons beweegt en paraliseert... en daaruit leren.
 61. Bewust minder gaan consumeren.
 62. Blijvend begrip leren opbrengen voor andermans leefwereld. Olijf zondigt daar nog veel te vaak in.
 63. Mezelf af en toe verwennen, onder welke vorm dan ook :)
 64. Een GROTE: ontdekken waarom ik op deze aardkloot sta.... (pfoe.....)
 65. M'n eigen fundamentele principes blijven eren zonder me door anderen te laten overtuigen dat ik waaaaay off base zit.
 66. Slim genoeg zijn om te weten wanneer zwichten wél verstandig is...
 67. Mooie plekjes ontdekken. Dichtbij OF ver van huis.
 68. Nooooit vergeten hoe goed ik het wel heb!
 69. Blij blijven om kleine dingen maar af en toe grote dingen DURVEN verwachten
 70. Iemand helpen, écht hélpen
 71. Nog eens (of liefst meermaals) voelen dat Olijf écht wel een verschil maakt.
 72. Een boek schrijven. Onderwerp: onbekend maar waarschijnlijk van "beschouwelijke" inslag ;)
 73. Een boel centen verdienen, lijkt me ook wel leuk... maar niet onontbeerlijk. Voor de volledigheid zetten we het punt er maar bij :)
 74. Een reis rond de wereld maken. In één keer of in stukjes.
 75. m'n ouders terug gezond zien
 76. en als dat niet kan, ze tenminste nog zien genieten van wat het leven hen nog geeft
 77. Begrijpen wat "vriendschap" zoal inhoudt.  Voor de ene gaat het niet verder dan uiterst vluchtig kennisschap, voor de andere is het een excuus om met regelmatige tussenpozen alle persoonlijke bucht te komen dumpen, om dan weer spoorloos te verdwijnen. Eerlijk is eerlijk, er zijn er óók goeikes bij (godzijdank), maar die begrijp ik dan weer zonder moeite. 't Is omwille van die "anderen" dat ik een ruimere definitie wil bekomen én begrijpen.
 78. De kracht vinden om "vrienden" die niet in mijn definitie passen moeiteloos te dumpen. Doel: enkel tijd en energie steken in degenen die het werkelijk waard zijn. My time is precious, just like yours, niewaar?
 79. Deze lijst afkrijgen vóór het einde van het jaar...
 80. Eens verrast worden (met twee erren :))... het liefst aangenaam!
 81. Lang gezond blijven
 82. en als ik ooit moet gaan (vrij onvermijdelijk), dan graag heel snel.
 83. Dingen niet alleen beginnen, maar ze ook afmaken. Groot minpunt bij Olijf.
 84. M'n oude vechtlust terugvinden, maar dan afgerond, met de scherpe kantjes eraf.
 85. Langsgaan bij het gemeentehuis en een document voor orgaandonatie ondertekenen
 86. Me opnieuw (en hopelijk voor de de rest van m'n leven) in m'n lief's armen mogen opkrullen, me geborgen en geliefd weten zonder de vraag of hij het binnenkort voor bekeken houdt.
 87. Verbonden aan vorig punt: m'n oude naïeve onschuld hervinden. Die ben ik kwijt...
 88. Altijd tevreden blijven met de kleur van het gras aan déze kant
 89. Nog eens een beklijvende film zien, het liefst niet alleen.
 90. Iets zien/doen/beleven dat m'n wereld verandert, in positieve zin uiteraard :)
 91. Minder op mezelf gericht zijn. Ik zondig daartegen, vààk.. dat weet ik.
 92. "Nieuwe" mensen in m'n leven niet (teveel) beoordelen op basis van oude ervaringen
 93. M'n huis "Zen" inrichten. Dat betekent: hééééél veel spulletjes weg doen, zelfs spullen die ik liever zou houden.
 94. Terug actiever worden, zowel binnens- als buitenshuis.
 95. Alle taken kunnen (ver)delen met m'n belangrijke andere helft. Hij scheerde de haag, ik ruimde de blaadjes op... één van m'n zoetste herinneringen, geloof het of niet. Quality time uit zich op zóóóóveel verschillende manieren....
 96. Tot het einde mijner dagen GRAAG ZIEN en HOUDEN VAN zonder schroom als de belangrijkste woorden uit m'n woordenschat ervaren/verdedigen/behouden. Er IS nix belangrijkers! En néén, ik schaam me daar niet om.
 97. Ooit eens meestappen in een mars vóór (vul in) en voelen dat het een verschil maakt
 98. M'n financiën beter (lees bewuster) beheren
 99. Een hond in huis nemen en er deze keer goed voor zorgen
 100. Diep ontroerd geraken door een kunstwerk (snappen, écht snappen wat de kunstenaar bedoelde)
 101. Zélf iets kunstigs maken en hopen dat anderen het óók vatten :)
 102. Er opnieuw in slagen om met kinderlijke blijheid te genieten van onze klassieke feestdagen, idealiter op de meest eenvoudige en ongedwongen manier. (Het stemt me bij deze atmosferiiiiiis - X. De Baere)
 103. Nooit of te nimmer hoeven sorry te zeggen om m'n afkomst. Olijf is een kind van twee werelden. Geen erg verschillende werelden maar desalniettemin TWEE. En die zitten ALLEBEI in mij...
 104. Voor de goede maat, m'n twee grootste persoonlijke wensen herhalen...
  - De rest van m'n leven delen met een man die mij even graag ziet als ik hèm, lock stock and barrel. Het klinkt belachelijk naiëf en erg ontevreden met wat ik nu heb... maar de dagen dat ik dit niet luidop durfde te zeggen, zijn voorbij. Ieder z'n droom, niewaar
  - In mijn/ons (droom)huis aan zee wonen, maakt niet uit welke zee.
nogmaals "UP"

Zo.... Een kleine twee maanden gingen voorbij tussen begin en einde van deze lijst. Op 7 november 2010 werd de wens eindelijk wakker om maar eens  te beginnen aan m'n eigen werk- en dromenlijst.
Ingegeven door de euforie van een weekje vakantie? De vastberadenheid om van 2011 een héél ander jaar te maken? Wie zal het zeggen?
Hij heeft lang stilgelegen ook, door omstandigheden, bezigheden, beslommeringen, gebrek aan bewuste werkpunten. Het ergerde me vaak dat ik schijnbaar onvoldoende dromen had voor de rest van m'n leven. Of dat de inspiratie ontbrak. Intussen overschreed ik vandaag moeiteloos de kaap van 100...
Eerlijk? Zelfs nà "vervollediging" blijft het gevoel knagen dat ik iets heel belangrijks heb vergeten. Maar het schiet me niet te binnen.
Heb ik te weinig aan m'n dierbaren gedacht? Ging het teveel over Olijf? Verviel ik te vaak in herhaling?Er knaagt wat.
Ik ga ervan uit dat "het" wel eens zal dagen. En dan behoud ik me het recht voor om aan te vullen of te wijzigen. Het is per slot van rekening mijn lijst...

Sinds 7 november werd overigens al aan enkele puntjes gewerkt. Soms ten gronde, soms half-en-half.
De sneeuw op het strand - dat weet u intussen ook - mag ik al schrappen... hoewel ik ervoor teken om het nog enkele keren te mogen zien. Dat zal geen probleem zijn, eens ik aan zee woon, denk ik zo :):):):)

Ach ja, enkele puntjes neigen naar het overdreven dromerige en moeilijk realiseerbare. Maar wat is een mens zonder dromen?
In verband hiermee schieten me twee dingetjes te binnen, ter (voorlopige) afronding.
 1. een bord dat straks 3 jaar boven m'n bed hangt: Wish it, Dream it, Do it.
 2. een passage uit Il Cammino van de "onvolprezen" Eros R. (hoe onnozel hij ook moge zingen)...
  si commincia a morire nell'attimo in cui cala il fuoco di ogni passione
  je begint te sterven vanaf het moment dat het vuur van de passie verdwijnt
  Het mogen dan misschien niet "zijn" woorden zijn, het mogen ook niet de meest poëtische zijn... waarheid zit er wél in. Eenieder die ooit - al was het maar even - z'n levenslust heeft laten varen, wéét dat het steek houdt.
DUS
Olijf droomt verder.
En hoopt dat dromen geen bedrog zijn :)

 Finale noot: mijn excuses voor de soms uitvoerig uitgewerkte punten. Met een beetje geluk ontlokte één en ander een (schater)lach. Dan hebt u er tenminste ook wat aan gehad :)

4 opmerkingen:

 1. Zéér uitgebreide lijst...ik heb het einde gehaald zonder het voorgestelde glas wijn...

  Staat er een einddatum op deze mooie lijst, of is dit een levenslang werk?
  Bij mij moeten alle 101 punten afgewerkt zijn in 1001 dagen :-) Nog 30 puntjes door te strepen voor 29/08/2011.

  Ik wens je veel succes en vooral plezier bij het afwerken van de jouwe...geniet ervan onderweg!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een deadline zou goed zijn, maar daar ben ik (voorlopig) nog te onzeker over.
  Eén ding per keer... ben allang blij dat de lijst hier staat vóór eind 2010.
  Sommige praktische zaken kan ik zonder twijfel binnen het jaar afwerken.
  De droompjes... die laat ik graag komen wanneer "ze" er klaar voor zijn... maar "ergens" in 2011 zou schitterend zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 1001 dagen vind ik voor mezelf haalbaarder dan alles in 2011. Maar jij kan dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dank u voor het grenzeloze vertrouwen, maar een boel van mn puntjes zijn levenswerken eh :)

  BeantwoordenVerwijderen